Idiomes

QUI SÓC


- Sóc editora gràfica, fotògrafa, professora de fotoperiodisme, conferenciant, visionadora de portfolis, jurat, comissària d'exposicions i mentora especialitzada en l`àmbit fotogràfic.

- Llicenciada en Ciències de la Informació per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

- Tinc un màster d'Edició Gràfica de la UAB (l'únic que s'ha fet mai a l'estat espanyol), dirigit pel Pepe Baeza -excap de fotografia del Magazine de La Vanguardia-, i l'actual director de l'Institut d'Estudis Fotogràfics de Catalunya, Eduard Bertran. Tot un luxe de postgrau.

- Vaig aprendre fotografia llegint l'Enciclopèdia Salvat de la Fotografia Creativa, i a mirar a través de la càmera, a l'Agrupació Fotogràfica de Tarragona.

- La meva primera càmera va ser una Pentax MX, que ara és una petita joia.


EDICIÓ GRÀFICA

- Des de 2007, sóc la cap de fotografia de les revistes de geografia, divulgació i viatges Descobrir i Experiències (editades per la cooperativa Abacus).

- He editat les imatges dels llibres:


- També he coordinat diverses exposicions fotogràfiques:


- Durant 6 anys, he estat l'editora d'Universo, la pàgina a Facebook de l'APOD (Astronomy Picture of the Day), la prestigiosa web de la NASA que cada dia ofereix una imatge comentada per científics astrònoms.

- He treballat com a editora gràfica i fotògrafa de cap de setmana al diari La Vanguardia (1995-2000).


FOTOGRAFIA

- A banda d'encarregar-me de l'edició gràfica de la revista, al Descobrir també realitzo reportatges fotogràfics diversos per tot el territori català.

- Al gener de 2017, amb el Magí Sanjosé hem posat en marxa l'empresa de serveis fotogràfics La General Fotogràfica.

- Durant 6 anys, he estat ambaixadora d'Olympus.

- He format part de Calle 35, el primer col·lectiu espanyol de fotografia de carrer (2011-2013).

- També he format part del col·lectiu de fotoperiodistes Caja Azul.

- La meva foto La Via Làctia sobre les Bardenes Reials de Navarra ha estat APOD de la NASA.

- Amb els fotògrafs Francesc Muntada i Manel Soria, al 2013 vaig fundar l'empresa Imàginem Vivències Fotogràfiques, especialitzada en el disseny, organització, guiatge i logística d'experiències fotogràfiques, tallers i activitats formatives al voltant de la fotografia i la natura.

- He estat col·laboradora freelance de diverses revistes de Montagud Editores (1987).

- Abans, però, vaig treballar com a fotoperiodista de plantilla al desaparegut diari Catalunya Sud de Tarragona (1985-1986).


DOCÈNCIA

- Sóc docent...


- Com a ponent, he participat en nombroses jornades fotogràfiques i festivals, com:PERIODISME

Del 2000 al 2004, vaig treballar com a redactora a la secció d'edició de El Periódico de Catalunya.

- Durant dos anys, vaig alternar la fotografia amb la tasca de productora i reportera del programa de ràdio La aventura como razón de Ser de Ràdio Barcelona (Cadena SER) (1990-1991).


ALTRES

- He estat membre fundador de la Societat Nova Geogràfica de Catalunya, organizació sense ànim de lucre que promou l’estudi, el coneixement i el respecte per la geografía humana, natural i mediambiental del nostre país, Catalunya, i del Planeta.

-  Estic afiliada amb carnet de premsa al Sindicat de la Imatge UPIFC.

- Al 2011, amb en Tino SorianoJuanjo FernándezNati Martínez i alguns fotògrafs més vam fundar el grup de Facebook Stop Cláusulas Abusivas a los Fotógrafos, que al 2021 ja té gairebé 15.000 membres.

- He format part del jurat de diversos concursos de fotografia, sempre vetllant perquè tinguin unes bases dignes pels fotògrafs:


- He fet de robot futurista al curtmetratge Fúria Digital del gran Siqui Sánchez.

- He estat esposa d'un militar franquista a la película 13 dies d'octubre, de Carlos Marqués-Marcet, tot i que al muntatge final només es veu una mica el barret que duia. Una llàstima, perquè la meva actuació va ser força entusiasta.

- Al 2008 vaig crear el blog Enfocant, amb l'objectiu de compartir experiències i coneixements al voltant de l'edició fotogràfica. Amb els anys, però, Enfocant ha esdevingut el diari on explico algunes de les activitats professionals que realitzo, una mena de currículum en línia que actualitzo de tant en tant.

Copyright © Maria Rosa Vila · 2024

Pàgina optimitzada per a Chrome i Firefox